Recompoziția corporală
RECOMPOZIȚIA CORPORALĂ
Compoziția corporală o putem defini ca fiind raportul
dintre masa grasă(stratul adipos) și masa slabă(mușchi,organe,oase,apă) din
corp. Ca metodă de măsurare putem folosi pliurile de piele (metoda caliper), măsurarea
circumferințelor corporale (abdominală, toracală, coapse, brațe), sau cântare
cu impedanță bioelectrică.
Când vine vorba de sănătatea generală și fitness, compoziția
corporală este probabil cel mai bun indicator al stării noastre actuale,
superioară cântarului și indicelui de masă corporală (raportul dintre înălțime și
greutate). Cântarul și IMC-ul nu iau în considerare acest raport dintre țesutul
gras și cel slab. Dar totuși, de ce este acest raport așa important?
Mai sus avem o imagine foarte sugestivă care compară 1kg de țesut
gras cu 1kg de țesut slab. Diferența dintre diametre este ceea ce justifică
importanța compoziției corporale în starea noastră de sănătate generală.
Astfel, putem da un exemplu de 2 persoane cu aceeași
greutate și înălțime, dar cu stiluri de viață total diferite: una din ele fiind
sedentară, cu un plan alimentar haotic, și alta fiind activă, cu un plan
alimentar foarte bine structurat. Dacă ar fi să ne punem întrebarea care din
aceste persoane ar fi mai sănătoasă, de regulă am alege persoana activă, nu?
Desigur pot exista excepții, dar un raport favorabil stratului slab este mereu
corelat cu un risc scăzut de afecțiuni, de oricare tip ar fi! Corpul nostru nu
a fost menit să stea pe loc, ci mai degrabă a fost menit să alerge kilometrii întregi
și să vâneze pentru hrană. Este o mașinărie perfectă pentru supraviețuire, de
aceea orice ingeram peste nivelul de mentenanță(surplus), peste nivelul nostru
de activitate va fi convertit în energie stocată, depozitată pentru utilizare în
condiții de deficit. Ceea ce se întâmplă cu corpul nostru în momentul de față
este o denaturare a fiziologiei noastre: hrană la orice pas (de obicei
nejustificate caloric pentru nivelul de activitate general), comoditate și
tendință spre sedentarism. Trecem printr-o schimbare a stilului general de viață,
dar cu mecanismele de supraviețuire ale unui homo sapiens din preistorie. De
aceea trebuie să găsim un echilibru, care să ne satisfacă natura noastră și să
ne țină în pas cu evoluția stilului nostru de viață, nu numai pentru
longevitate, dar și pentru productivitate!
Acum că avem în vedere importanța acestui raport, ce și cum
putem influența pentru a ne schimba compoziția corporală? Echilibrul energetic
este cel care influențează compoziția noastră corporală, și este dependentă de
2 factori:
- - Aportul de energie pe care il oferim
corpului, adică mâncare pe care o ingeram (recomand citirea urmatoarelor
articole: https://ironbeat.blogspot.com/2019/02/esti-ceea-ce-mananci.html / https://ironbeat.blogspot.com/2019/02/calorii-si-matematica.html
)
- - Nivelul de activitate (TDEE-consumul
total de energie zilnic)
TDEE integreaza mai multe componente, din
care una se referă la consumul în condiții de repaus, și cealaltă componentă se
referă la consumul în condiții de activitate fizică
BMR(basal metabolic rate), sau pe românește, rata metabolică
bazală: se referă la cantitatea minimă de energie (exprimată în calorii) de
care corpul nostru are nevoie să se mențină în viață, în condiții de repaus
fizic. Cu cât avem mai mult strat slab, cu atât rata metabolică bazală va
consuma mai multe calorii!
NEAT(non exercise activity thermogenesis), se referă
la energia pe care noi o folosim pentru activitățile zilnice din timpul zilei,
care nu țin de exercitiul fizic (mersul, alergatul după tramvai, spălatul
vaselor, făcutul patului)
TEF(thermic effect of food), se referă la energia pe
care noi o folosim pentru digestia, asimilarea și descompunearea alimentelor în
cei 3 macronutrienți pentru a fi folosiți sau depozitați.
EAT(exercise activity thermogenesis), se referă la
energia pe care noi o folosim pentru antrenamentele noastre.
Echilibrul energetic are 3 direcții înspre care ne
poate influența compoziția corporală:
1.
Dacă aportul de energie este în concordanță cu
nivelul nostru de activitate, ne aflăm la mentenanță calorică, și de
regulă vom rămâne la aceeași greutate corporală
2.
Dacă aportul de energie este mai mare față de
nivelul nostru de activitate, ne aflăm la surplus caloric, astfel
energia ca surplus va fi depozitată sub formă de strat adipos pentru folosirea
ei în viitor.
3.
Dacă aportul de energie este mai mic față de
nivelul nostru de activitate, ne aflăm la deficit caloric, astfel
energia depozitată va fi mobilizată pentru a ne întreține activitatea.
Cum calculam TDEE-ul?
Primul pas este să calculăm BMR-ul, pentru care există următoarele
formule bazate pe greutate, înălțime și vârstă:
Pasul următor este să luăm în vedere nivelul nostru de
activitate (și să fim sinceri cu noi), pentru care există urmatoarele formule:
Ați calculat utilizând formulele? Super! Prea târziu să vă
zic de https://tdeecalculator.net/ ?
Sau aplicații precum Myfitnesspal sau Macros? …. Ooops! …. Hihi! Aplicațiile
sunt o opțiune bună de a monitoriza caloriile și progresul pe care îl facem pe
termen lung, dar ar trebui să fie folosite ca atare: o simplă unealtă, nu o
obsesie de a trece fiecare aliment și cântărit frenetic înainte de a mânca!
Acum că înțelegem cum funcționează echilibrul energetic,
putem influența recompoziția corporală în favoarea noastră!
Recompoziția corporală se referă la procesul de scădere
din strat adipos si dezvoltare a țesutului muscular simultan. Acum, deși sună
super fain în teorie să faci această recompoziție corporală, există câteva
limitări și cerințe
Ca limitări, există anumite categorii de persoane
care pot face această recompoziție corporală, cu ușurință:
¡ Persoanele
neantrenate
¡ Persoanele
supraponderale/obeze
¡ Persoanele
dezantrenate
¡ Persoanele
care folosesc substanțe dopante
¡ Persoanele
care se antrenează de mult timp, dar nu au lucrat într-un mod optim
Pentru noi, cei avansați, cei care suntem deja la pragul
genetic, recompoziția corporală deși este posibilă, nu este la fel de ușoară, și
în orice caz nu la fel de rapidă și pronunțată.
Considerente ale recompoziției corporale:
În funcție de grăsimea ta corporală actuală, avem 3 direcții:
-Pentru persoanele slabe (5-10% M /15-20% F),
obiectivul ar fi consumarea mai multor calorii (surplus de 200-400kcal) și
antrenament adecvat bazat pe progresia în volum.
-Pentru persoanele supraponderale (25-35+% M / 30-40+%
F), obiectivul ar fi ajustarea unui ușor deficit (200-400kcal) și implementarea
unui program de antrenament adecvat cu un protocol de cardio(sau creșterea
NEAT-ului. Cu cât ai mai multă grăsime corporală, cu atât poți fi mai agresiv
cu deficitul.
-Pentru cei care se află undeva la mijloc (10-20% M/
20-25%) , poți rămâne la caloriile de mentenanță și să vezi cum raspunde
corpul. Iei mai mult în greutate, consideră un ușor deficit,scazi în greutate?
Consideră un ușor surplus.
Cerințele pentru a face recompoziția corporală:
¡ Antrenament
adecvat specific pe dezvoltarea hipertrofiei musculare (despre hipertrofie
musculară: https://ironbeat.blogspot.com/2019/12/hipertrofia-musculara.html )
¡ Alimentație
hiperproteică bazată pe surse naturale și integrale de alimente (între 1.2
-2g/kg corp/zi). Folosești țesut, traumatizezi țesut, trebuie să refaci țesut
prin asigurarea “cărămizilor” care stau la baza țesutului: Proteina!
¡ Consecvența
– adoptarea unui stil de viață sănătos, activ și productiv, nu o dietă pe
termen scurt!
Referinte & Bibliografie:
1. Dr.
Brad Schoenfeld, Science and Development of Muscle Hypertrophy, Editura
Human Kinetics, 2016
2. Dr.
Brad Schoenfeld, The Max Muscle Plan, Editura Human Kinetics, 2013
3. Dr.
Mike Israetel, Dr. James Hoffmann, Chad
Wesley Smith, Scientific Principles of Strength Training, varianta Ebook
4. Dr.
Borge A. Fagerli, Myo-reps, varianta Ebook
5. Eric
Cressey, Matt Fitzgerald, Maximim Strength, varianta Ebook
6. Dr.
James Hoffmann, Dr. Mike Israetel, Dr. Melissa Davis, Recovering from
Training, varianta Ebook
7. Mark
Rippetoe, Lon Kilgore, Glenn Pendlay, Practical Programming for Strength
Training, Editura Aasgaard Company, 2008
8. Mark
Rippetoe. Stef Bradfold, Starting Strength, Editura Aasgaard Company,
2011
Comments
Post a Comment